Hälsoäventyr Svartådalen

17 augusti, öppet hus 10.00-16.00

Vi bjuder in till ett äventyr i hälsans tecken i natursköna Svartådalen. Besök tre olika platser som hjälper dig hitta nya vägar till kraft och energi. Låt våra kunniga tränare och guider lära dig mer om naturens hälsofrämjande krafter. 

Spendera en dag där du kan prova allt från träning & mindfulness till kreativt skapande & utomhusmatlagning. Många saker kan du prova helt på egen hand. 

Mat finns att köpa längs vägen hos Fiket i Färnebo och Fallängetorp kommer sälja hamburgare. Hos Angelbro Keramik i Högbo kommer du kunna köpa fika.

Program

Alla gårdar är öppna 10.00-16.00 och du är välkommen att besöka oss hela dagen!
Du kan mejla frågor till info@svartadalen.com. Klicka på bilderna för att förstora. 

Anmäl dig här


FALLÄNGETORP


BIFROST I KNUTSHYTTAN

Angelbro Keramik på Högbo gård

Låt kreativiteten flöda. Testa på lerans egenskaper, kavla, ringla och skulptera. Angelbro Keramik slår upp dörrarna på härliga Högbo gård och bjuder in till kreativitet i hälsans tecken! 

Förutom att hålla på med lera kan du även titta på djur, shoppa i loppisen och köpa fika.

Fallängetorp & Nära Livet

På gården finns en låghöjdsbana & ett utegym och en gårdsbutik med lokalproducerat kött. Du kan titta på djuren och ge dig ut på ett eget äventyr på trollstigen.

Fallänge säljer också hamburgare under dagen.

Prova-på: Naturparkour

Välkommen att vara med och prova ett annorlunda och roligt sätt att ta sig fram i naturen: naturparkour. Dagens forskning visar tydligt på de hälsofrämjande effekterna av att vara i naturen och i den här aktiviteten tar vi oss, med rörelseglädje i fokus, igenom en kortare bana i Fallänges nära skog. Vi använder oss av hopp, rullar och andra tekniker för att passera naturliga hinder. Passar gammal som ung som klarar en kortare skogspromenad, du deltar utifrån dina egna förutsättningar och kan anpassa momenten för att passa dig. Vi inleder med en kort introduktion till parkour och en säkerhetsgenomgång.

Tänk på att välja kläder som du kan röra dig fritt i skogen med och som inte är ömtåliga.

Guidad vandring längs Natur och kulturleden 3km

Att vandra i skog och mark, andas frisk skogsluft och få röra på kroppen frigör massor med ”må-bra hormoner”. Kom och följ med Per, som är född och uppväxt på gården, när han guidar längs vår Natur och kulturled. Hör honom berätta om gårdens historia, enda tillbaka till stenåldern och följ gårdens rika natur och kulturliv längs den tillgänglighetsanpassade och flisade vandringsleden. Ta del av information om kolbottnar, rävgryt, solitärAspen, torsklav och mycket mer. Längs leden sitter även fina illustrationer som är gjorda av en lokal konstnärssjäl, Sara Barnard, de är en fröjd för själen att beskåda.

Utomhusmatlagning – Kaffe med bröd

Laga mat ute över öppen eld och med naturen omkring sig ger en rofylld och harmonisk känsla i kroppen. Att få tillaga och äta det man just lagat under bar himmel gör att det smakar extra gott. Under denna workshop försöker vi oss på att koka kaffe efter några av konstens alla regler och använder en av våra bakugnar på elden för ett smarrigt tilltugg.

Prova-på: Mindfulness i naturen

Välkommen att följa med på en guidad stund med mindfulness i Fallänges nära skog. Dagens forskning visar tydligt på de hälsofrämjande effekterna av att vara i naturen och i den här aktiviteten möter vi, med hjälp av enkla tekniker, skogen och omgivningen på ett mer närvarande sätt än vi kanske är vana vid. Vi kommer börja med en liten introduktion till mindfulness och sedan ge oss ut i skogen för både gående och sittande övningar. Utöver att vi sannolikt får en härlig stund så lämnar vi också stunden med massvis av positiva hälsoeffekter. 

Sittunderlag finns att låna. Tänk på att ha kläder som du kan röra dig fritt i skogen med och sitta bekvämt i.

Föreläsning på temat Naturens effekt på psykisk hälsa

Välkommen på en introduktionsföreläsning om naturens effekt på vår psykiska hälsa. Den moderna människans hälsa har påverkats negativt utifrån flera aspekter när vi gradvis distanserat oss från vår arts naturliga miljö, och i den här korta föreläsningen får du en förståelse för hur vår psykiska hälsa påverkats. Du får även enkla tips på hur du kan öka din naturkontakt och på sätt främja din psykiska hälsa. Du behöver inte bli friluftsfantast och vandra i fjällen varje helg för att få positiv natureffekt (även om det vore nog så härligt). Det finns fler sätt, som många gånger är lättare att få till i ett annars hektiskt liv! Välkommen att komma och ta del av några sådana.

Aktiviteter på gården du kan göra själv under dagen

Trollstigen

I Trollskogen på Fallängetorp bor Gammeltrollet, Lillfissen och alla andra invånare i Trollskogen. Gå med hela familjen Trollstigen och ni får med barnasinnet ta del av invånarnas klokskap och även lära er lite om vad de och naturen vill lära oss. Det är en kortare vandring som passar de mindre barnen i familjen. Ta med er ett barns nyfikenhet och kom ihåg att hälsa på Gammeltrollet när ni går in på stigen, så skyddar han er medans ni hälsar på. 

Gårdens djur

På gården Fallängetorp finns många djur, kor, får, hästar, höns, ett gäng katter o en hund. I gårdens turistverksamhet spelar samspelet mellan djuren och människan en stor och viktig roll. Att få klappa fårens mjuka ull eller hästens lena mule och känna dess varma andetag har en lugnande effekt och att få känna att ens beröring är uppskattad av djuren ger en skön känsla inombords. Under Hälsoäventyret finns några av gårdens djur att titta på i sina sommarhagar utanför Mellangården.  

Låghöjdsbanan och utegymmet i Tallsalen

Gillar du att utmana dig själv? Har du balansen och lekfullheten? Låghöjdsbanan erbjuder lek för såväl barn som för den vuxna. Att utmana sig själv och sedan klara av balansövningarna är en härlig känsla och ger en skön boost för självförtroendet. Vill man träna lite extra så finns även ett utegym i Tallsalen. Så kom och träna och lek tillsammans med dina barn. 

BIFROST I KNUTSHYTTAN

Hos Bifrost är alla välkomna att träna, oavsett ålder, fysisk status eller tidigare erfarenhet av träning. Träningsformerna som Bifrost håller i är CrossFit, Styrkelyft, Tyngdlyftning och Utomhusträning utgår från en kombination av den senaste forskningen, tränarnas erfarenhet och framför allt dina önske(mål), tid och motivation. 

Oavsett vilket pass du provar på så kommer du få en bra uppfattning om vad Bifrost gör, varför och hur. Och att du känner att du kan använda din kropp till mer än vad du kanske tror. Hela verksamhet syftar till att skapa förutsättningar för deltagarna att utvecklas i önskad riktning, må bra och ha kul. 

Om du har tankar runt välmående, din träning och målsättning så hoppas vi kunna svara på dina frågor. Oömma kläder du kan röra dig i är bra men inget krav.

Kom som du är och prova på individanpassad träning i vacker lantlig miljö! 

Vi är Hälsodestination Svartådalen

Hälsodestination Svartådalen är ett nätverk för företag med fokus på upplevelser och hälsa i området Svartådalen. Klicka på respektive logotyp om du ha mer information eller kontaktuppgifter till medlemsföretagen.

Hälsoäventyret är en del i Sala 400 år.